Cassatie komt er op neer dat de beslissing van een lagere rechter wordt beoordeeld door de Hoge Raad.
De Hoge Raad is het hoogste rechtscollege van Nederland. De Hoge Raad houdt toezicht op de rechtspraak en kan uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven vernietigen als die rechters het recht niet juist toepassen of als er sprake is van vormverzuimen.
In bijna alle gevallen kan pas cassatie worden ingesteld nadat de lagere rechter de zaak helemaal heeft behandeld en een eindbeslissing is gegeven. Maar soms komt het voor dat de rechter toestemming geeft tussentijds in cassatie te gaan.
Cassatieadvies na een tussenbeslissing
Het komt voor dat tijdens de procedure voor de lagere rechter al een cassatieadvocaat wordt geraadpleegd.. Als er in een tussenvonnis of tussenarrest beslissingen zijn genomen in het nadeel van de betrokken partij, dan is het zelfs raadzaam cassatieadvies te vragen en niet te wachten tot het eindarrest is gewezen. Er kan dan nog tijdens het hoger beroep worden bijgestuurd en de gemaakte fout kan onder de aandacht van het hof worden gebracht.
Wat als de cassatie slaagt?
Na een arrest van een gerechtshof (er zijn er vier) is het de taak van een cassatieadvocaat om advies te geven over de mogelijkheid om cassatie in te stellen. Indien er cassatie wordt ingesteld en de Hoge Raad het beroep gegrond verklaart zal een ander gerechtshof de zaak vervolgens moeten behandelen. Dat 'verwijzingshof' neemt dan de finale beslissing.
Cassatieadvocaat.eu is een initiatief van Delissen Martens advocaten belastingadviseurs mediation.